Міжнародний день жінок і дівчат в науці, 11 лютого.

Новини на сайті Організації Об’єднаних Націй

Послання Генерального секретаря ООН у 2022 році

У наш час лише один із трьох дослідників у галузі науки та техніки у світі — жінка.

Структурні та соціальні бар’єри не дозволяють жінкам і дівчаткам зайнятися наукою та досягти успіхів у ній.

Пандемія COVID-19 ще більше посилила гендерну нерівність, привівши до закриття шкіл, зростання насильства і збільшення тягаря, пов’язаного з відходом вдома.

Ця нерівність позбавляє наш світ величезного нереалізованого таланту та новаторського потенціалу. Без урахування думки жінок ми не можемо зробити так, щоб наука та техніка працювали для всіх людей.

Ми можемо і зобов’язані вжити заходів.

Приймаючи стратегії, завдяки яким класні кімнати наповняться дівчатами, які вивчають технології, фізику, інженерну справу, математику.

Вживаючи цілеспрямованих заходів для надання жінкам можливостей для зростання та лідерства в лабораторіях, науково-дослідних інститутах та університетах.

Виявляючи рішучість покінчити з дискримінацією та стереотипами щодо жінок у науці.

І докладаючи активніших зусиль для розширення можливостей жінок, що належать до меншин.

Все це особливо актуально у такій найважливішій галузі, як штучний інтелект.

Між низьким рівнем представленості жінок у сфері штучного інтелекту та абсурдними та зумовленими гендерною упередженістю алгоритмами, для яких чоловіки є стандартом, а жінки – винятком, існує прямий зв’язок.

Нам потрібно, щоб більше жінок займалися розробкою штучного інтелекту, який слугує інтересам усіх і сприяє гендерній рівності.

Нам також потрібно звернути назад тенденції, що не дозволяють молодим жінкам-науковцям будувати кар’єру, яка допоможе людству вирішувати питання, пов’язані з кліматом та екологічними кризами.

Я сам викладав інженерну справу. Я знаю з особистого досвіду, що дівчата і юнаки однаково здатні займатися наукою і щиро захоплені нею, сповнені ідей і готові працювати на благо світового прогресу.

Ми повинні забезпечити їм доступ до однакових можливостей навчання та працевлаштування на рівних умовах.

У цей Міжнародний день жінок і дівчаток у науці я закликаю всіх створювати середовище, в якому жінки зможуть реалізувати свій істинний потенціал, а сьогоднішні дівчатка зможуть завтра стати провідними вченими та новаторами, будуючи справедливе та стійке майбутнє для кожного.

Антоніу Гутерріш

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *